Telefon: 06-94-709-827 | E-mail: admin@altisk-csmindszent.edu.hu

  Bemutatkozás

  1956. szeptember 1-jén adták át az intézmény jelenlegi épületét. A korabeli Vas Népében az átadásról szóló tudósításban Vas megye egyik legjobban felszerelt...

  Bővebben...

  Galéria

  Tekintsék meg iskolánk életéről, rendezvényeiről készített képeket, melyek külön-külön albumokban találhatóak. Jó szórakozást!

  Bővebben...

  e-Napló

  Diákjaink érdemjegyeit, tanulási, jelenléti adatait elektronikus naplóban vezetjük. Eléréséhez szükséges adatokat iskolánk biztosítja.

  Tovább az e-Naplóra...

   

   

  HELYI ÉRTÉKEK HETE

  Beszámoló

   Csehimindszent településen megvalósult programokról

  az Értékműhely keretében, a Helyi Értékek Hetében

  A Vas Megyei Önkormányzat felhívásához csatlakozott alapítványunk, a Csehimindszent Jövőjéért Alapítvány, mert fontos feladatunknak tekintjük, hogy helyi értékeinket megtartsuk, a helyi lakosság közös értékeként tegyük ismertté, a hagyományokkal együtt közösségépítő erejét kihasználjuk.

  Helyi Települési Értéktárunkban három kiemelt érték szerepel:

  • „Mindszenty József életútja, lelkipásztori működése, szellemi öröksége”
  • Csehimindszenti Mindenszentek templom
  • Csehimindszenti Mindszenty József Emlékház.

  Programjaink tervezésekor ennek a három értéknek a „népszerűsítését”, tartalmának megismerését tűztük ki célul. Mivel a felnőttek nagy része ismeri, tiszteli értékeinket, ezért a lakosság mellett az iskola tanulóinak a programba való bevonása volt még a célunk, így általuk más falvakban is szó esik a gyerekek által Csehimindszent értékeiről.

  1. október 12-én 9 órakor megnyitót tartottunk a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában. Ekkor László Jánosné a Települési Értéktár elnöke ismertette a hét programját, a programok tartalmát, miértjét.
  2. október 12-én 9:15-től kettő helyszínen szerveztünk „tárlatvezetést”:
  • Huszár Balázs plébános úr a Csehimindszenti Mindenszentek templomában,
  • Fukszberger Imre polgármester úr a Csehimindszenti Mindszenty József Emlékházban.

  Mindkettő helyszínen szó esett Mindszenty József életútjáról, lelkipásztori működéséről, szellemi örökségéről, életszentségéről. A tanulók érdeklődve hallgatták a plébános úr és a polgármester úr szavait, mert tudták, hogy a másnapi Kincsvadászaton ezekre szükségük lehet.

  1. október 12-én 13:30 órától Fukszberger Imréné nyugdíjas óvónő a saját meséjét mondta el, adta elő Mindszenty Józsefről, majd Frigyné Farkas Mónika tanítónő tanító mesét mondott az óvodás, iskolás gyerekeknek a Csehimindszenti Mindszenty József Emlékház udvarán, a kemence körül. A mesék után közösen játszottak a gyerekek. Nagy élmény volt a gyerekeknek, felnőtteknek a mesék mellett a helyszín is.
  2. október 13-án 9 órától a Csehimindszenti Asszonykórus szüreti dalcsokrot énekelt. Bevonták a gyerekeket, felnőtteket is a dalolásba, mert néhány dalt ismert a hallgatóság.

  A helyi asszonykórus fellép a falu minden jeles eseményén, ahol „aktuális” dalokat énekelnek, kisebb vidám jeleneteket adnak elő a kórus tagjai. A helyi farsangi délutánok egyik fénypontja, az ő fellépésük. A falu karácsonyán és a Passió előadásakor a Mindenszentek templomban szerepelnek elkápráztatva a hallgatóságot. Más falvakban is örömet szereznek a hallgatóságnak az alkalomhoz illő dalokkal. Büszkék vagyunk rájuk.

  Délelőtt a gyerekek közösen dagasztottak kenyeret, hogy a kenyérsütés kellékeit, hozzávalóit, az előkészítés és a dagasztás, majd sütés minden lépését tapasztalat alapján sajátítsák el. A frissen sült kenyeret közösen fogyasztották el.

  11 órától az iskola tanulói Kincsvadászaton vehettek részt csatlakozó felnőttekkel. Térkép segítségével járták be Mindszenty Józsefhez kapcsolódó helyszíneket a faluban, ahol kincset találtak. Az utolsó „állomáson” tesztet töltöttek ki a felsős diákok, templomok képét ismerték fel az alsó tagozatosok.

   Mindenkinek élményt jelentett a Helyi Értékek Hetének a programjai. Az eseményeken készült fotókból kiállítást állítottunk össze, hogy az élményeket, a tapasztalati tudást megerősítsük, feldolgozzuk.

  A Helyi Értékek Hetének a programjaiban részt vett 113 tanuló 12 óvodás 27 felnőtt.

  Köszönjük a lehetőséget a Vas Megyei Önkormányzatnak, az NMI Vas megyei igazgatójának, Éles Krisztinának. A programsorozat élményeivel, tudásával gazdagodott a Hegyhát lakossága, gyerekei.

   

  Csehimindszent, 2022. 10. 15.

   

                     Fukszberger Imre                                                                            László Jánosné

  Csehimindszent község  polgármestere                                   Csehimindszent Jövőjéért Alapítvány képviselője

   

  Hasznos linkek

  Edunet (Tananyag-fejlesztési Alapítvány)
  TTE (Történelemtanárok Egylete)
  Dráma (Magyar Drámapedagógiai Társaság)
  KTEP (Könyvtárostanárok Egyesülete)
  Ökoiskola
  Parlament
  MÁV menetrend
  Volán

  Hasznos linkek

  TANINFORM
  KIR (Oktatási Hivatal)
  https://sek.elte.hu/srpszkk (ELTE Savaria Egyetemi Központ - Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ)
  E-tanárikar
  ECDL
  Osztályfőnök
  MPT (Magyar Pedagógiai Társaság)
  MTT (Magyar Tehetséggondozó Társaság)

  Letöltések